Η αρχόντισσα της Μακεδονίας που μοιάζει με νησί


Είναι μια από τις πόλεις της Ελλάδας που γοητεύει τον επισκέπτη, με την ομορφιά της, το υπέροχο τοπίο που την πλαισιώνει και την αρχοντική αύρα της.
Στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και γειτονεύει με τους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Ιωαννίνων, καθώς και με την Αλβανία.
Χτισμένη σε υψόμετρο 620 μέτρων, η πόλη της Καστοριάς θυμίζει νησί, καθώς εξαπλώνεται αμφιθεατρικά πάνω σε χερσόνησο στη λίμνη Ορεστιάδα, πλαισιωμένη από τον Γράμμο και το Βίτσι.

Το λαμπρό παρελθόν της πόλης αποτυπώνεται στα μεγαλόπρεπα αρχοντικά του 17ου και του 18ου αιώνα, στις συνοικίες Απόζαρι και Ντολτσό, ενώ καταλυτικό ρόλο στην οικονομική άνθισή της διαδραμάτισε η γουνοποιία. Σε παλιά αρχοντικά στεγάζονται το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ενδυματολογίας. Κάντε μια στάση για να θαυμάσετε τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι.

Εκτός από τις όμορφες εικόνες και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί στην πόλη η λίμνη της, αποτελεί και σημαντικό υγρότοπο, καταφύγιο πλήθους πουλιών- ανάμεσά τους και κάποια σπάνια και απειλούμενα. Μην παραλείψετε να κάνετε τον γύρο της, απολαμβάνοντας τον δρόμο που ακολουθεί την όχθη της, δίπλα σε οξιές και πλατάνια.
newsbeast.gr

Σχόλια