Ανταρκτική! Κοντά στα μυστικά της λίμνης Βοστόκ

Κοντά στα μυστικά της λίμνης Βοστόκ


 

Συγκλονιστικό επιστημονικό επίτευγμα θεωρείται η επιχείρηση των Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική, αφού κατάφεραν να φθάσουν στο νερό της λίμνης Βοστόκ, η οποία είναι θαμμένη κάτω από παγετώνα, σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων εδώ και 20 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα σε αυτό το νερό, περιμένουν να βρουν νέες... άγνωστες μέχρι τώρα μορφές ζωής.
Μάλιστα για τους εξερευνητές το νερό της λίμνης θεωρείται "Το άγιο δισκοπότηρο". Δεκαετίες πριν είχαν καταλάβει οι επιστήμονες ότι υπάρχει μία γιγαντιαία λίμνη παγιδευμένη εδώ και περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια κάτω από πάγο πάχους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων... δεν μπορούσαν όμως να φθάσουν ως εκεί.
Τώρα, Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να φθάσουν με ένα υπερσύγχρονο τρυπάνι ως το νερό της τεράστιας λίμνης Βοστόκ, που είναι όσο η μισή Ουαλία σε μέγεθος... με 5.400 κυβικά χιλιόμετρα πεντακάθαρου νερού. Αυτό το νερό είναι δύο φορές πιο καθαρό από το κοινό νερό αν το έχουμε διυλίσει δύο φορές.
Οι επιστήμονες δεν τολμούσαν να κάνουν τρύπα στον πάγο για να φθάσουν στο νερό, καθώς θα μπορούσαν να το μολύνουν με τα χημικά από τη γεώτρηση και τα βακτήρια του τρυπανιού. Με τη νέα τεχνολογία κατάφεραν να αντλήσουν νερό, το πάγωσαν και τώρα εξετάζεται στα ρωσικά εργαστήρια. Ελπίζουν ότι θα βρουν πρωτόγνωρες μορφές ζωής μέσα σε αυτό το εγκλωβισμένο εδώ και εκατομμύρια χρόνια νερό, το οποίο δεν παγώνει εξαιτίας της θερμότητας που υπάρχει από κάτω.
Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μάλιστα μετέδωσε ότι στον παγετώνα πάνω από τη λίμνη Βοστόκ, εκεί που έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στον πλανήτη, δηλαδή -89 βαθμοί Κελσίου. Ήδη εκτιμούν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να δώσει μία απάντηση για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, αφού σε ένα από τα 12 φεγγάρια του πλανήτη Δία, στην Ευρώπη έχουν εντοπίσει σχεδόν την ίδια μορφολογία που έχει και το συγκεκριμένο σημείο της Ανταρκτικής... εκεί που βρίσκεται η λίμνη Βοστόκ.
Εκεί όπου έχουν τη βάση τους οι Ρώσοι επιστήμονες, υπάρχει και μία μυστική βάση που είχαν στήσει οι Ναζί και στην οποία είχαν μεταφέρει γερμανικά υποβρύχια τα κειμήλια του Τρίτου Ράϊχ, ενώ αργότερα λένε ότι ένα άλλο υποβρύχιο είχε μεταφέρει τα λείψανα του Αδόλφου Χίτλερ και της Εύα Μπράουν, με την ελπίδα ότι κάποτε θα μπορούσαν να κλωνοποιηθούν από το DNA τους.
star.gr.

Σχόλια