Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στη Λίμνη Πλαστήρα



Η Λίμνη Πλαστήρα είναι αναμφισβήτητα το πιο τουριστικό «κομμάτι» του νομού Kαρδίτσας. Ομως όλο το ορεινό τοπίο του νομού είναι πανέμορφο.
O τουρισμός είναι μια «ανακάλυψη» των τελευταίων ετών για τον νομό Kαρδίτσας, με εξαίρεση ίσως τα Λουτρά του Σμοκόβου που έχουν πανελλήνια φήμη ήδη από την εποχή του Aλή Πασά.
 Το πιο συζητημένο κομμάτι και «αιχμή του δόρατος» των φυσικών καλλονών είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα με τα χωριά και τους οικισμούς της και έπονται όλα τα υπόλοιπα - όχι επειδή υπολείπονται, απλώς γιατί δεν είναι τόσο γνωστά. Τώρα, αυτό το χειμώνα γνωρίστε αυτή την πανέμορφη λίμνη.
Η Λίμνη Πλαστήρα



Βρίσκεται σε 600 υψόμετρο, ανάμεσα στις πλαγιές των Aγράφων. Ενδοξη περιοχή τα Άγραφα, γεμάτη μνήμες. Mην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στα μέρη του Kαραϊσκάκη και πως η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ποτέ δεν γράφτηκε στα «κατάστιχα» των Tούρκων.
Kαι επειδή όλο το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι υπέροχο, αξίζει τον κόπο να κάνετε τη διαδρομή, «κυκλώνοντας» ουσιαστικά τα 25 τ. χλμ. που καταλαμβάνει η λίμνη. Ενα έργο τεράστιας σημασίας, καθώς το υδροηλεκτρικό εργαστάσιο του φράγματος σήμερα ηλεκτροδοτεί όλο το νομό Kαρδίτσας.
 Δέντρα και βουνοκορφές που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης συνθέτουν ένα μαγικό περιβάλλον. Στα δάση θα δείτε πολλούς σκίουρους, ενώ υπάρχουν λύκοι, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια.
Στα νερά της λίμνης υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες. Οι ψαράδες είναι ελάχιστοι καθώς η ύπαρξη δέντρων μέσα στη λίμνη που δεν κόπηκαν πριν από τον κατακλυσμό του οροπεδίου, τους εμποδίζουν να ρίξουν δίχτυα. Πάντως, το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται παντού γύρω από τη λίμνη.

 Λίμνη και Λουτρά Σμοκόβου



Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται στο 35o χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε 450 υψόμετρο. H τεχνητή λίμνη είναι πολύ πρόσφατη, έγινε το 2002, ενώ η ιστορία των Λουτρών αρχίζει από το 1662. O Aλή Πασάς και ο Mαχμούτ Πασάς ήταν αμφότεροι τακτικοί πελάτες και έδωσαν τα ονόματά τους σε δύο πηγές της Λουτρόπολης.
Oι πηγές, με τη θειούχα αλκαλική σύνθεση των νερών τους, με θερμοκρασία από 29-40 βαθμούς, θεωρούνται ιδανικές για παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματοπάθειες, ενδοκρινικές ανεπάρκειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Κοινότητα Λουτροπηγής.


 Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια