Συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους πολύτεκνους

 
Του ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ Δικηγόρου, Προέδρου της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων(άρθρο στο Παρόν)

Οι πολύτεκνοι και κυρίως τα τέκνα τους που μετέχουν εφέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις θα κληθούν, μετά το πέρας των εξετάσεων, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, δηλώνοντας τις σχολές και τα τμήματα στα οποία έχουν προτίμηση να φοιτήσουν.
Κατά τη συμπλήρωση πρέπει να γνωρίζουν ορισμένα ζητήματα, ώστε να μην παραπλανηθούν και υποπέσουν σε λάθη, τα οποία εκ των υστέρων δεν διορθώνονται.
Το πρώτο που οφείλουν να γνωρίζουν είναι ότι από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος (2011 2012) δεν ισχύει το καθεστώς των μετεγγραφών των πολυτέκνων και των τέκνων τους, που ίσχυε επί 32 χρόνια, από το έτος 1979, δεδομένου ότι οι διατάξεις για τις μετεγγραφές καταργήθηκαν με το άρθρο 60 του Ν. 3966 2011 .Έτσι, εάν κάποιος επιτύχει σε σχολή ή τμήμα που εδρεύει εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων του, δεν μπορεί να μετεγγραφεί στην αντίστοιχη σχολή που εδρεύει στον τόπο κατοικίας των γονέων του.
Από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος έχει θεσπισθεί με το άρθρο 59 του Ν. 3966 2011 το καθεστώς των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και κοινωνικών κριτηρίων) για κάθε σχολή και τμήμα και με Υπουργική Απόφαση, η οποία έχει ήδη εκδοθεί, καθορίζεται ο αριθμός των εισαγομένων με τις ειδικές κατηγορίες για κάθε σχολή. Δηλαδή, εάν σε κάποια σχολή ή τμήμα ο αριθμός των εισακτέων με τη γενική σειρά είναι, π.χ., 100, καθορίζεται και ένας αριθμός για την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων, ένας αριθμός για την ειδική κατηγορία των τριτέκνων και ένας αριθμός για την κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.
Οι υποψήφιοι κρίνονται βάσει της σειράς προτιμήσεως που έχουν δηλώσει με το μηχανογραφικό τους δελτίο εάν εισάγονται με τη γενική σειρά και, ακολούθως, εάν δεν εισάγονται με τη γενική σειρά, θα κριθούν για τις θέσεις της ίδιας σχολής ή τμήματος των ειδικών κατηγοριών (οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους για τις θέσεις της κατηγορίας τους κ.λη.). Εάν δεν εισάγονται στις θέσεις της ειδικής κατηγορίας όπου ανήκουν, θα συνεχίζεται η ίδια διαδικασία για τη δεύτερη σχολή ή τμήμα της προτιμήσεώς τους, την τρίτη κ.λπ.
Συνεπώς, οι υποψήφιοι που είναι τέκνα πολυτέκνων πρέπει να γνωρίζουν ότι, εάν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε σχολές ή τμήματα που εδρεύουν εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων τους, πρέπει να συμπληρώσουν στις προτιμήσεις τους τις σχολές και τα τμήματα στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν και εδρεύουν στον τόπο κατοικίας τους.
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι εφέτος για τις ειδικές θέσεις της κατηγορίας των πολυτέκνων δεν ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν θεσπισθεί με τις αντισυνταγματικές διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3966 2011 για τις σχολές και τα τμήματα των Νομών Αττικής και θεσσαλονίκης. Ούτε βεβαίως ισχύει η παράνομη προϋπόθεση που είχε τεθεί με την Υπουργική Απόφαση της γεωγραφικής περιφέρειας, βάσει της οποίας για τις θέσεις της ειδικής κατηγορίας των πολυτέκνων οι υποψήφιοι μπορούσαν να δηλώσουν θέσεις μόνο των σχολών ή των τμημάτων που είχαν έδρα την περιφέρεια στην οποία κατοικούσαν οι γονείς τους.
Ακόμη, έπαυσε να ισχύει για τους πολύτεκνους και τα τέκνα τους η αυθαίρετη ερμηνεία που είχε επινοήσει η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να πλήξει τους πολύτεκνους, σύμφωνα με την οποία για να δηλωθεί η ειδική κατηγορία των πολυτέκνων έπρεπε τα τέσσερα τέκνα της πολύτεκνης οικογένειας να είναι κάτω των 23 ετών! Περιττό, βέβαια, να τονισθεί ότι το νέο σύστημα της πρώην υπουργού Παιδείας το μόνο το οποίο επέτυχε ήταν να πλήξει τις πολύτεκνες οικογένειες, αναγκάζοντάς τες να ξοδεύονται στα δικαστήρια προκειμένου να επιτύχουν τη δικαίωσή τους, ακυρώνοντας τις αποφάσεις της, η ίδια δε με όσα έπραξε εισήλθε στο περιθώριο πλέον της πολιτικής, και είχε προειδοποιηθεί γι' αυτό.
Είναι, όμως, αργά για δάκρυα.

Σχόλια