Ισχυρός σεισμός με δεκαεπτά νεκρούς στη Β. Ιταλία


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8R σημειώθηκε χθες 29-5-2012, στις 09.00 το πρωί (ώρα Ιταλίας), στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 38 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Μόντενα.
Η δόνηση έγινε αισθητή στο Μιλάνο, ενώ εκκενώθηκαν δεκάδες κτήρια, γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες στην Μπολόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα. Οι Ιταλοί πυροσβέστες δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις στον αριθμό παροχής έκτακτης βοήθειας, 118. 17 νεκροί, 10 αγνοούμενοι, χιλιάδες οι άστεγοι.«To χωριό Καβέτσο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό», λέει ο δήμαρχος, Στέφανο Ντραγκέττι.
«Είμαστε 6.700 κάτοικοι και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές», σημειώνει και προσθέτει: Το κράτος πρέπει να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και να στηθεί καταυλισμός. Το χωριό μας πρέπει να ξαναχτισθεί, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποφασιστική βοήθεια του δημοσίου».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλοι οι κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, μετά το σεισμό της 20ης Μαΐου, είχαν βάλει τα δυνατά τους για να ξαναρχίσουν να ανοίγουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τώρα, όμως, με το νέο αυτό πλήγμα, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής, κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα».
Σύμφωνα με το   Εθνικό  Ινστιτούτο  Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) , η νέα δόνηση είχε μέγεθος 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10.00 ώρα Ελλάδος, σε εστιακό βάθος που μόλις φθάνει τα 5 με 10 χλμ από την επιφάνεια.Μεταξύ 13.56 και 14.05, ώρα Ελλάδος, το INGV κατέγραψε τρεις μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν τον σημερινό κύριο σεισμό οι οποίες είχαν ένταση άνω των 5 Ρίχτερ. zougla.gr

Σχόλια