ΙΧ-ντετέκτιβ στο κυνήγι της... πειραγμένης αντλίας



Αυτοκίνητο - ντετέκτιβ ρίχνει το υπουργείο Ανάπτυξης στη... μάχη των πειραγμένων αντλιών της βενζίνης, που κλέβουν μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο από τους οδηγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του « Έθνους της Κυριακής», η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου εξασφάλισε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξοπλισμένο όχημα με ειδικούς μηχανισμούς καταμέτρησης ποσοτήτων καυσίμων.
Με αυτόν τον τρόπο η Διεύθυνση Μετρολογίας (σ.σ. αρμόδια για τους ελέγχους στις αντλίες, στις ζυγαριές κλπ.) προσπαθεί να προλάβει τις μεθόδους καταδολίευσης των αντλιών από τους κερδοσκόπους βενζινοπώλες, οι οποίοι πάντα βρίσκονται ένα... βήμα πιο μπροστά από τις διωκτικές αρχές και όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Ανάπτυξης «μοιάζει με τις ουσίες του ντόπινγκ, οι οποίες εξελίσσονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις ανιχνεύσουν τα αντιντόπινγκ κοντρόλ...»
Το αυτοκίνητο που φέρει συμβατικές πινακίδες βρίσκεται στη διάθεση του υπουργείου Ανάπτυξης από την περασμένη άνοιξη. Όπως αναφέρουν πηγές, από τότε ξεκίνησε την αποστολή του. Ωστόσο, αν κι εντόπιζε τις περιπτώσεις κλοπής, δεν ήταν εφικτή η απόδειξή τους.
Το Ι.Χ. διαθέτει δεύτερο ρεζερβουάρ, οι υπάλληλοι που το οδηγούν προσποιούνται τους συνηθισμένους οδηγούς και φτάνουν στα βενζινάδικα για να το φουλάρουν με αμόλυβδη. Ο βενζινοπώλης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το όχημα είναι σε ειδική αποστολή. Οι μυστικοί... υπάλληλοι αφού γεμίζουν το ρεζερβουάρ πληρώνουν κανονικά τις ποσότητες που ζητάνε και λίγα μέτρα πιο πέρα από το πρατήριο μετράνε κατά πόσο τα λίτρα ανταποκρίνονται στο αντίτιμο που κατέβαλαν.


Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός του
Στη συνέχεια, όταν εντοπίσουν έλλειμμα ειδοποιούν συναδέλφους τους, οι οποίοι καταφτάνουν και ελέγχουν επίσημα τις αντλίες. Όμως  μπορεί το μυστικό αυτοκίνητο να μετρούσε έλλειψη λίτρων, αλλά οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να βρουν τους μηχανισμούς καταδολίευσης στις αντλίες καθώς οι κερδοσκόποι ήταν πολύ προχωρημένοι με νέα κόλπα... κλοπής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ειδικό όχημα αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης του εξοπλισμού του: φορτώνεται... με GPS, αλλά και με ειδικά μηχανήματα τα οποία θα λειτουργούν σαν τις κάμερες της τροχαίας. Δηλαδή θα πιστοποιούν αμέσως την παράβαση και κυρίως τον χρόνο και τον τόπο διενέργειάς της. Αυτά θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο και θα επιδίδονται σαν κλήση παράβασης του Κ.Ο.Κ. στον επιτήδειο. Ταυτόχρονα αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι νομικά κατοχυρωμένη η βεβαίωση προστίμων.
ethnos.gr

Σχόλια