Ο Βόλος τα ‘χει… τετρακόσια

Περισσότερα από τετρακόσια τσιπουράδικα αριθμεί το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει την πόλη της Μαγνησίας γνωστή στο πανελλήνιο και όχι μόνο.
Τα ιδιαιτέρα τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν τσίπουρο δίνουν το χρώμα της λαϊκής διασκέδασης στην περιοχή, όπου με την συνοδεία των μεζέδων με τα θαλασσινά να κυριαρχούν, γίνονται τόπος συνάντησης για ντόπιους και επισκέπτες.
Στα τσιπουράδικα του Βόλου φυσικά μπορείς να δοκιμάσεις καλό τσίπουρο και νόστιμους, κυρίως θαλασσινούς, μεζέδες αλλά χαρακτηριστική είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να παραγγείλεις και να γευτείς. Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του αιώνα.
Η ιστορία ξεκινά κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ΄20, όπου τα τσιπουράδικα ήταν περιορισμένα και η παραγωγή μικρή σε ποσότητα. Τότε καθιερώθηκε και το 25αρι με συνοδεία κάποιων μεζέδων, θαλασσινών κυρίως, όπως χταποδάκι, καραβίδες και άλλα πολλά. Το 25αρι είναι ένα μικρό μπουκάλι με τσίπουρο όσο ένα μικρό ποτήρι.
Θεωρητικά κάθε ένας παραγγέλνει ένα 25αρι, όσες φορές αντέχει. Κάθε 25άρι συνοδεύεται με μεζέδες που προτείνει και φέρνει στο τραπέζι κάθε τσιπουράδικο. Ο επισκέπτης λοιπόν παραγγέλνει όσα 25άρια θέλει και απολαμβάνει τους μεζέδες που τα συνοδεύουν.
Τα τσιπουράδικα πλέον βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης από τα πιο κεντρικά σημεία μέχρι και στα στενά δρομάκια. Κάποια διατηρούν ακόμη τη φυσιογνωμία εκείνης της εποχής.
thessalianews.gr

Σχόλια