«Τιμωρία» για όσους έχουν παιδιά

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών όπως αποτυπώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που εστάλη στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προβλέπουν κατάργηση της προσαύξησης του αφορολογήτου κατά 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο που ισχύουν σήμερα. Αν οι αλλαγές περάσουν, ένας άγαμος με εισόδημα π.χ. 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει τον ίδιο φόρο με έναν φορολογούμενο με ένα, δύο, τρία ή και τέσσερα παιδιά.
Συγκριτικά, με την ισχύουσα κλίμακα μάλιστα, ο φορολογούμενος με τα δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 50% παραπάνω φόρο, ενώ αντίθετα ο μισθωτός χωρίς παιδιά θα έχει μικρή ελάφρυνση σε σχέση με φέτος, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών θα καθιερώσει μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, 80 ευρώ για δύο τέκνα, 130 για τρία και 180 για τέσσερα. Δικαιούχοι του συνολικού επιδόματος θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 6.000 ευρώ, τα δύο τρίτα του επιδόματος θα δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα 12.000 ευρώ και το ένα τρίτο του επιδόματος θα δικαιούνται οικογένειες με εισόδημα 18.000 ευρώ.
Έτσι, οικογένεια με εισόδημα 18.000 ευρώ και τέσσερα παιδιά που δικαιούνταν έξτρα αφορολόγητο 10.000 ευρώ και τα ισχύοντα επιδόματα, μετά τις αλλαγές θα δικαιούται επίδομα 60 ευρώ τον μήνα. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια δεν προβλέπεται καμία ελάφρυνση. 
kastoria.gr

Σχόλια