Η καλή σοδειά από το σπόρο φαίνεται

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εποχή που να ξεμένει η αγορά από πατάτες, και αυτό γιατί την περίοδο που μια περιοχή φυτεύει μια άλλη συγκομίζει. Έτσι, η φύτευση είναι μια διαδικασία που κρατάει καιρό, αρχίζοντας το Δεκέμβριο στη νότια Κρήτη για να τελειώσει τον Απρίλιο στο Νευροκόπι.

Η φύτευση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, και η ποιότητα του πατατόσπορου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της παραγωγής. Κι αυτό γιατί ο  πατατόσπορος αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προκαλεί προβλήματα στις καλλιέργειες της πατάτας. Τη σημασία της επιλογής του σωστού πατατόσπορου επισημαίνει  το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, τονίζοντας τον κίνδυνο της μετάδοσης σοβαρών ασθενειών στο χωράφι από τη χρήση μη ενδεδειγμένου πατατόσπορου.

Κι αυτό γιατί ο μη υγιής πατατόσπορος  πέρα από το γεγονός πως μπορεί να μεταδώσει ασθένειες καραντίνας -όπως τα βακτήρια της καστανής σήψης και της δακτυλιωτής σήψης, νηματώδεις ή η νέα ασθένεια της καρκίνωσης της πατάτας- δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της εκάστοτε ποικιλίας.

Πρώτο βήμα για την εξασφάλιση του σωστού πατατόσπορου είναι η προμήθειά του από νομίμους προμηθευτές, που έχουν δηλαδή άδεια εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού.

Μετά την προμήθεια, σημαντικό είναι ο παραγωγός να διατηρήσει τον πατατόσπορο για 15 ημέρες σε συνθήκες ημισκιάς, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι, σε τελάρα, αφού απομακρυνθεί κάθε πληγωμένος και σάπιος κόνδυλος. Καλό είναι  ο παραγωγός να προτιμάει μικρού μεγέθους κόνδυλους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί τεμαχισμός. Οι μικροί κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι και χρειάζονται μια μικρή τομή στη βάση του κονδύλου βοηθώντας την ταχύτερη έκπτυξη των φύτρων.

Εφόσον υπάρχουν μεγάλου μεγέθους  κόνδυλοι ο παραγωγός οφείλει να τον τεμαχίσει ομοιόμορφα κατά μήκος του άξονά του, δηλαδή από τον κορυφαίο οφθαλμό προς την βάση του κονδύλου, με μαχαίρια που απολυμαίνονται συχνά.Μετά τον τεμαχισμό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 ημέρες πριν το φύτεμα, για να γίνει επούλωση των τομών.

Γενικότερα συνιστάται να αποφεύγεται η συνεχής καλλιέργεια της πατάτας στο ίδιο χωράφι, να επιλέγεται η ποικιλία που θα καλλιεργηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής. Επίσης, προτείνεται στους παραγωγούς να φυλάσσεται η ετικέτα πιστοποίησης  καθώς και να γίνεται εγγραφή τους στο φυτοϋγειονομικό μητρώο των Περιφερειακών Ενοτήτων. kastoria.gr

Σχόλια