Αποκλειστικές σε νοσοκομεία μέσω μητρώου

Στην αντιμετώπιση του φαινομένου των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων εντός των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας, στοχεύει απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η απόφαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μητρώων αποκλειστικών νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια και τη διάθεση αποκλειστικών βάση καταλόγου με «rotation». Επίσης απαγορεύει την παραμονή προσώπων ως συνοδών εντός του νοσοκομείου παρά μόνο εάν είναι συγγενείς και κατόπιν έγκρισης του γιατρού. Σημειώνεται ότι συνήθως παράνομα απασχολούμενες αποκλειστικές νοσοκόμες εμφανίζονται ως «συνοδοί» των νοσηλευομένων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επέμβει το προσωπικό του νοσοκομείου.

Τι προβλέπεται

• Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια δημιουργείται Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων. Για την εγγραφή σε αυτό απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, άδεια εργασίας ΙΚΑ, πτυχίο, ποινικό μητρώο και πιστοποιητικό ελληνομάθειας για τους αλλοδαπούς.

• Καταρτίζεται από την Υγειονομική Περιφέρεια κατάλογος αποκλειστικών νοσοκόμων ανά νοσοκομείο σε ετήσια βάση, με αντικειμενικά βαθμολογούμενα κριτήρια. Κάθε αποκλειστική μπορεί να εγγραφεί μόνο σε ένα νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική, για να εξασφαλίζεται η άμεση διαθεσιμότητά τους προς εξυπηρέτηση των ασθενών. Τα προσμετρούμενα κριτήρια αφορούν την εμπειρία, την οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία, ανήλικα τέκνα κ.ά.) και την οικονομική κατάσταση των ενδιαφερομένων.

• Η διάθεση των αποκλειστικών γίνεται μόνο από τον κατάλογο του νοσοκομείου και με τη σειρά αναγραφής σε αυτόν (rotation), ώστε να εξασφαλίζεται ίση πρόσβαση στην εργασία για όλους τους συμμετέχοντες. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αποκλειστική νοσοκόμα από τον κατάλογο του νοσοκομείου, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσής τους. Σε κάθε νοσοκομείο συστήνεται τριμελής επιτροπή που απαρτίζεται από την προϊσταμένη νοσηλεύτρια, τον διευθυντή διοικητικής υπηρεσίας και νοσηλευτή εργαζόμενο, η οποία έχει την ευθύνη για τη σωστή διάθεση των αποκλειστικών από τη λίστα.

• Η παραμονή στον χώρο του νοσοκομείου συνοδών νοσηλευομένων επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης του θεράποντος ιατρού και μόνο σε συγγενικά πρόσωπα. Σε περίπτωση παραμονής συνοδού που απασχολείται κατ' οίκον με τη φροντίδα του ασθενούς, θα πρέπει να αποδεικνύεται η σχέση απασχόλησης και να προσκομίζεται αντίγραφο του εργοσήμου για τον τελευταίο πλήρη μήνα απασχόλησής του.

thessalianews.gr

Σχόλια