Το Πάσχα του καλοκαιριού

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά.Κάθε  χρόνο, το τριήμερο του15Αύγουστου, είναι πρωτοφανής η συρροή χιλιάδων προσκυνητών από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και το εξωτερικό. Η περιφορά της Εικόνας, μέσα στο χώρο του ιερού προσκυνήματος, γίνεται με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση, είναι μια από τις πιο συγκινητικές και κατανυκτικές ακολουθίες.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή. Ήδη από την 1η του μηνός Αυγούστου στις εκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οι Παρακλήσεις – εναλλάξ η Μικρή και η Μεγάλη. Οι πιστοί προετοιμάζονται - νηστεύουν, εξομολογούνται, κοινωνούν - για να γιορτάσουν αληθινά το μεγάλο πανηγύρι.
Μητέρα της Ζωής η Παναγία μεθίσταται προς την όντως Ζωή, τον Υιό και Θεό Της. Η παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται στην Μετάστασή Της. «Η πηγή της ζωής εν μνημείω τίθεται», όμως «κλίμαξ προς ουρανόν ο τάφος γίνεται».
Η τιμή προς την Θεοτόκο είναι πάντοτε από τις πλέον ζωηρές φανερώσεις της Ορθοδόξου ευσεβείας σε κάθε γενεά. Η Παναγία είναι το πνευματικό στολίδι της Ορθοδοξίας. Το πρόσωπο της Παναγίας τραβά σαν μαγνήτης τις ευσεβείς ψυχές, τις ησυχάζει και τις παρηγορεί.
Οι Χριστιανοί τιμούν ιδιαιτέρως την Παναγία γιατί είναι εκείνη που γέννησε τον Ίδιο τον Θεό, ο οποίος και πρόσφερε την σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Αλλά και διότι η Παναγία είναι εκείνη που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Είναι η βοηθός στις δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής μας.
Το Αφιέρωμα μας ας βοηθήσει ελάχιστα στην προσέγγιση της μεγάλης θεομητορικής εορτής και του ανυπέρβλητου προσώπου της Μητέρας του Θεού και όλων των ανθρώπων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο πιστός λαός μας την δεκαπενθήμερη περίοδο που ξεκινά την 1η Αυγούστου και καταλήγει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα που η Αγία μας Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας μας Θεοτόκου.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καθ’; όλη την περίοδο αυτή τελούμε παρακλήσεις στην Παναγία, ικετεύουμε τη μεσολάβησή Της, την πρεσβεία της προς τον Υιό Της να μας ευσπλαχνιστεί και να ανοίξει τον Παράδεισο και για μας τους ελεεινούς και τρισάθλιους. Παρακαλούμε την Δέσποινα του κόσμου, την Πλατυτέρα των ουρανών να μεσιτεύει, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ποικίλες δυσκολίες της ζωής, να στεριώσουμε την πίστη μας στην Αγία Τριάδα, να αποφύγουμε το πυρ της κολάσεως.
Έχουμε άραγε αναρωτηθεί πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουμε οι σημερινοί Χριστιανοί για την Παναγία μας;Έχουμε άραγε εξετάσει το γιατί η Παναγία αφουγκράζεται τον πόνο μας και ανταποκρίνεται ως αρίστη διακόνισσα στα αιτήματά μας; Έχουμε ερευνήσει το γιατί πρέπει να τιμούμε την Αγία Θεοτόκο μας;
Η αναξιότητά μας να περιγράψουμε την Παναγία μας οδηγεί εκ του ασφαλούς να αναφερθούμε στα σχετικά κείμενα του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού που περιγράφει τα θαύματα που συνέβησαν την ημέρα της Κοιμήσεώς Της.

Να λοιπόν πως εξιστορεί τα γεγονότα και τα θαύματα που τότε συνέβησαν.
Εάν ο ευαγγελισμός ήταν αρχή, έτσι η σημερινή εορτή είναι τέλος, επειδή η Κυρία Θεοτόκος και αρχή και τέλος είναι της σωτηρίας των ανθρώπων,πολλοί άνθρωποι εκλαμβάνουν τη σημερινή ημέρα ως ημέρα λύπης και αφορμή για δάκρυα, επειδή κοιμήθηκε η Κυρία Θεοτόκος εγώ όμως, αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης την εκλαμβάνω ως ημέρα ευφροσύνης. Γιατί όσο ήταν στη γη μόνο το χωριό Γεσθημανή την είχε, όταν μετεστάθη στον ουρανό όλος ο κόσμος την απέκτησε βοηθό και επιτηρητή.
Γιατί από την γη πήγε στον ουρανό, από τη φθορά στην αφθαρσία, από τη λύπη στη χαρά, από τα φθαρτά στα άφθαρτα, από όλα τα θλιβερά στα χαροποιά και ευφρόσυνα. Για αυτό το λόγο ευφραίνομαι.

Σχόλια