Τοξική βόμβα τα τζάκια. Νέες συστάσεις από το υπουργείο υγείας

Θάλαμος αερίων τα αστικά κέντρα λόγω της καύσης ξύλων. Πνιγόμαστε στα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια. Στο κόκκινο και σήμερα τα ΡΜ10 και τα ΡΜ 2,5 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα παρατηρητήριο αειφορίας και περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.
Νέα σύσταση από το υπουργείο υγείας. Εφιστά την προσοχή και περιορισμό της έντονης σωματικής δραστηριότητας, με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της ΕΜΥ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς και παιδιά, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, όπως επισημαίνεται, άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες τα υπουργεία υγείας και περιβάλλοντος είχαν συστήσει τον περιορισμό της άσκοπης χρήσης τζακιών.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή τα βλαβερά σωματίδια PM10 στη Θεσσαλονίκη χτύπησαν κόκκινο. Οι μετρήσεις του σαββατοκύριακου θα δοθούν από τον δήμο Θεσσαλονίκης την Δευτέρα.
Με σταυρωμένα τα χέρια οι αρμόδιοι. Σε ρόλο θεατή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή αποφασίστηκε για την ώρα η παρακολούθηση του φαινομένου.
Τα PM10 στο σταθμό Λαγκαδά μετρήθηκαν την Παρασκευή στα 241 mg/m3 από 219 mg την Πέμπτη και στο σταθμό της Εγνατίας στα 195 mg από 166 mg την Πέμπτη. Οι μετρήσεις έγιναν από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις 11 σήμερα το πρωί.
Υπενθυμίζεται πως το όριο επιφυλακής είναι τα 90 mg και το όριο επιβολής έκτακτων μέτρων τα 110 mg.
Το πρόβλημα κάνει πιο έντονο η άπνοια και το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, που παγιδεύει τους ρύπους χαμηλά στην ατμόσφαιρα.
"Θα καθαρίσει αν φυσήξει ή αν βρέξει", είπε στο ΡΘ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα χημικών μηχανικών του ΑΠΘ.

rthess.gr

Σχόλια