Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν παραδώσετε τις πινακίδες του αυτοκινήτου

Πριν παραδώσει τις πινακίδες ο κάτοχος του αυτοκινήτου πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά πράγματα, ώστε να αποφύγει την ταλαιπωρία. Έτσι:

Στην Εφορία γίνεται η διαδικασία ακινησίας μόνο για τα Ε.Ι.Χ αυτοκίνητα και τα δίκυκλα πάνω από 51 κυβικά (cc).

Στο Υπουργείο Μεταφορών παραδίδονται οι πινακίδες για τα Φορτηγά Ι.Χ ή Δ.Χ, καθώς και για αγροτικά αυτοκίνητα.

Προσοχή!!! Οι πινακίδες κυκλοφορίας κατατίθενται στη Δ.Ο.Υ που είναι ο φάκελος του αυτοκινήτου δηλ. στη Δ.Ο.Υ που φορολογείται ο κάτοχος του Ε.Ι.Χ ή της μοτοσυκλέτας.

Εάν η σύζυγος έχει δικό της Ι.Χ και θέλει να καταθέσει τις πινακίδες, τότε τις καταθέτει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ φορολογίας του συζύγου της.

Οι πινακίδες πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην είναι κομμένες, γιατί δεν γίνονται δεκτές από την Εφορία. Το ίδιο ισχύει και για την άδεια κυκλοφορίας.

Δικαιολογητικά ακινησίας

1. Ταυτότητα και αυτοπρόσωπη παρουσία του κατόχου στη Δ.Ο.Υ. Σε διαφορετική περίπτωση εξουσιοδότηση από τον κάτοχο του οχήματος με ταυτότητα και παρουσία του εξουσιοδοτούμενου.

2. Άδεια κυκλοφορίας

3. Πινακίδες κυκλοφορίας

4. Έντυπα ακινησίας (Υπεύθυνη Δήλωση και Δήλωση Ακινησίας ) που συμπληρώνονται στην Δ.Ο.Υ πριν κατατεθούν οι πινακίδες.

Για την παράδοση των πινακίδων Φορτηγών αυτοκινήτων στις κατά τόπους Διευθύνσεις του Υπουργείου Μεταφορών, απαιτείται προηγουμένως βεβαίωση από την Αρμόδια Δ.Ο.Υ ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Πώς θα πάρετε πάλι τις πινακίδες;

Δύο είναι οι περιπτώσεις για όσους καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Η πρώτη αφορά στην περίπτωση που η επανακυκλοφορία του αυτοκινήτου γίνεται το τρέχον έτος που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας που δεν πληρώθηκαν με την κατάθεση των πινακίδων, ενώ η δεύτερη αφορά σε εκείνη που το όχημα τίθεται σε κυκλοφορία μετά την πάροδο ενός έτους. Για την πρώτη περίπτωση απαιτείται να καταβληθεί το σύνολο του κόστους των τελών κυκλοφορίας στη ΔΟΥ όπου

παραδώσατε τις πινακίδες, ώστε να τις πάρετε πίσω. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα τέλη θεωρούνται ότι είναι ΕΤΗΣΙΑ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ. Για όσους προτιμήσουν να επαναφέρουν το αυτοκίνητό τους στην κυκλοφορία μετά από ένα χρόνο θα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, όπου θα επαναφέρετε το αυτοκίνητό σας στην κυκλοφορία.

Τέλος, σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ 1001/12 του Υπ. Οικονομικών, οι πινακίδες δεν καταστρέφονται πλέον από τη Δ.Ο.Υ.

Τα απαλλασσόμενα

Όπως προαναφέραμε, απομένουν μόνον δύο ακόμη μέρες για την έκδοση από την εφαρμογή στο TAXISNET των εντύπων που θα προσκομίσουμε στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2014.

Ωστόσο, πολλά ερωτηματικά προέκυψαν για τα τέλη των απαλλασσόμενων αυτοκινήτων, που ως γνωστό πέρυσι πλήρωσαν 5 ευρώ για την προμήθεια του ειδικού σήματος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αναπηρικά, τα χαμηλής ρύπανσης, αυτά που προέρχονται από αντικατάσταση και γενικά τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ www.gsis.gr δεν υπάρχει, σκόπιμα, πρόβλεψη και για φέτος όσον αφορά τα οχήματα της κατηγορίας αυτής και είναι αδύνατο να εκδοθεί το σχετικό ειδοποιητήριο.

Προβλέπεται γι΄ αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων η προσέλευσή τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για να προμηθευτούν τη σχετική «απόδειξη χωρίς πληρωμή» των τελών κυκλοφορίας από το τμήμα αυτοκινήτων.

Η εκτύπωση του εντύπου

Όπως είναι γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) και το σύστημα taxis η εφαρμογή για την έκδοση του εντύπου με τίτλο: «ΕΝΤΥΠΟ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ».

Ο χρήστης μπορεί πολύ απλά και χωρίς δυσκολία να μπει στο INTERNET και στη διεύθυνση της Γ.Γ.Π.Σhttp://www.gsis.gr/, κατόπιν στην εφαρμογή «Πληροφορίες στους Πολίτες» - « Τέλη κυκλοφορίας» να δώσει τον Α.Φ.Μ και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και πατώντας «Αναζήτηση», αφού του βγάλει το μήνυμα«Επιτυχής αναζήτηση», επιλέγει εκτύπωση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα θα έχει εκτυπωμένο σε δύο αντίτυπα το συγκεκριμένο έντυπο.

Ακολούθως μπορεί μέχρι την προθεσμία που ορίζει, προς το παρόν, - ο νόμος (Σ.Σ. μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί οποιαδήποτε παράταση για την πληρωμή των τελών ), δηλ. την 31 Δεκεμβρίου 2013, να προσέλθει - σε οποιοδήποτε κατάστημα Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ, μέσω ΑΤΜ’s ή webbanking, όχι στην Εφορία - και να πληρώσει το ποσό που αναγράφεται στο έντυπο.

Το ένα αντίτυπο (Νο2) με την ένδειξη «Για την Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ» το κρατάει η Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ και το άλλο (Νο1) μαζί με την απόδειξη πληρωμής της Τράπεζας ή των ΕΛ.ΤΑ φυλάσσεται στο αυτοκίνητο για κάθε έλεγχο.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 και έχουν ως εξής:

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2014

  • Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ
  • Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ
  • Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
  • Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
  • Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
  • Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
  • Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ
  • Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε660 ευρώ
  • Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ
  • Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε1.000 ευρώ
  • Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ

Μετά την 31η Δεκεμβρίου, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θεωρείται εκπρόθεσμη και το πρόστιμο είναι το διπλάσιο της αξίας που αντιστοιχεί στην κατηγορία του οχήματος. Από πέρυσι δεν θα υπάρχει το γνωστό αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει μαζί του την απόδειξη πληρωμής, την οποία θα πρέπει να φυλάει για πέντε χρόνια.

Σχόλια